Nemzeti Ünnepünk

Ünnepet ül ma a magyar nemzet, ünnepelnek ma a magyar szívek szerte a világon! A szívetek fölött háromszínű kokárdát simogat a márciusi szél, bent a lelketekben pedig ott dörömböl már a kikeletet váró szabadulás vágya. És mégis, tudom, ha többször hallottátok is már, szeretnétek újra hallani, mi történt ezen a napon, miért ünnepelünk minden év március tizenötödikén.
Elmondom.
Tudjátok, mi a magyarnak március 15? Az, ami a bezárt rabnak a szabadulás édes pillanata! Ami a sötét éjszakában vándorlónak a hajnal első napsugara. A hideg téltől elcsigázott madárkáknak a tavasz langyos fuvallata. Ezen a napon mosolygott ránk a szabadság hajnala, ezen a napon lett szabad a magyar.
Hát addig nem voltunk szabadok? – kérdezitek tőlem. Nem bizony! Sok évszázadon  át szenvedett a magyar. Pusztította a tatár, irtotta kétszáz éven át a török, amikor meg kiszabadult ennek uralma alól, akkor sem tehette azt, amit akart, mások parancsoltak neki.
Eljött azonban a rab magyaroknak is a szabadság első napsugara.1848. március 15-öt írtak akkor. S ezen a napon rázta le rabsága bilincseit a magyar! Ez a nap volt az, amikor felbuzdult a magyar vér, különösen a magyar ifjúság szívében. Kibontották újra Magyarország Nagyasszonyának régen összehajtott lobogóját s ezt a szót írták rája kitörülhetetlen belükkel: szabadság! Vezéreik, akiket bizonyára már ti is hallottatok emlegetni: Petőfi, Jókai, Vasvári voltak. Hívó szavukra elindult a lelkes fiatalság, hogy felszabadítsák a sokat szenvedett, szegény magyar nemzetet. Hazánk fővárosában, Budapesten történt mindez, s mintha az Ég is sírt volna örömében, kövér cseppekben hullott az eső. A lelkesedés azonban nem sokat törődött most azzal, ha bőrig áznak is! És bár a pesti utcákon hóval vegyes sártömeg volt, egyre többen csatlakozlak a nemzeti zászlót vivő fiatalokhoz, aki odaállt közéjük, az mind feltűzte azonnal keblére a háromszínű kokárdát. Esküre lendült ott minden magyar jobbja, esküre nyílt ajka, s egy szívvel-lélekkel dübörögték utána: Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk! Ó, milyen gyönyörű nap volt az, gyermekek! A szabadság születésnapja! Mert ennek a nagy eseménynek híre bejárta Magyarországot, s ahol meghallották, csak egyet tudtak rá felelni: Rabok tovább nem leszünk.

175 év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a szabadságvágy, függetlenség, bátorság, hazaszeretet eszméje, az eszmék melletti határozott kiállás semmit sem változott.

Március 15. példát ad nekünk. Egy ország polgárai akkor boldogok, ha képesek megvalósítani elképzeléseiket. Tisztelet a hősöknek, akik kivívták szabadságunkat!

 „Széles a Föld, magas az ég,

Mérföldes csizma sem elég.

De egy csepp föld vár mindig rám:

Ez itt az én hazám.”

Gergely-járás

Gergely naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a Gergely-járás. Ezen a napon a gyerekek vidám jelmezes felvonulással, köszöntők éneklésével és dramatikus játékokkal emlékeznek Gergely pápára, az iskolák patrónusára, bemutatják az iskolai életet, az új tanulókat iskolába hívogatják, nekik ajándékokat készítenek.

Biztonságos közlekedés

Magyar Autóklub oktatása diákjainknak a biztonságos közlekedés szabályairól.

A Klebelsberg Központ és a Magyar Autóklub között fennálló megállapodás alapján a közoktatási intézményekben történő közlekedésbiztonsági képzést 2023-ban a Magyar Autóklub „Biztonság útján” elnevezésű diákoktatási programját újraindítja.

A program magában ötvözi a közvetlen, személyes részvétel hatását a modern oktatástechnikai lehetőségek adta tanulással. Az oktatások közvetlenül az iskolákban, tantermi foglalkozás keretében valósulnak meg, a gyerekek aktív részvételére alapozva, napjaink tanulási igényeihez igazodva (videók, képek, prezentációk). Célcsoportunk az általános iskolai korosztály (alsó-felső tagozat).

Kovács László
közlekedésbiztonsági oktatási referens

Farsang

Farsangi mulatságunk. Szuper jelmezek, produkciók, színházi előadások, farsangi finomságok, jó hangulat, zene, tánc, tombola, buli kifulladásig!

Hálásan köszönöm az élményt a gyerekeknek, pedagógusainknak, kedves szülőknek. A kitűnő szervező munkát a diákönkormányzatnak, a 7.a és 7.b osztálynak és a szülői szervezetnek!

Mackónap

Mackónap: A hagyomány szerint február 2-án, a barnamedve ha kijön az odvából és meglátja az árnyékát – azaz, ha süt a nap – akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél.

Hát ma volt egy kis napsütés.

Szépkiejtési verseny

Kazinczy Szépkiejtési verseny iskolai fordulóján vett részt 40 diákunk. Büszke vagyok rájuk, szépen, kifejezően, folyékonyan, értően olvasnak. Csodás élmény volt hallgatni őket.

Gratulálok a versenyzőknek, az eredményhirdetés a héten, iskolagyűlésen lesz. Köszönöm felkészítő pedagógusainknak: Furikné Kiss Mónika , Katalin Stricker Zsohárné , Erika Tenkelyné Drabon , Éva Elbertné Szekeres . Köszönöm a zsűriben vállalt szerepet Czinege Jánosné, Marikának és Furikné Kiss Mónikának.

Szabó Magda: Hinni

Hinni szeretnék a kimondott szóban,

Hinni az emlékekben, egy régi fotóban.

Hinni szeretnék egy darabka kőben,

Egy száraz faágban,vagy épp zöldelőben.

Hinni szeretnék a könyv betűiben,

A madarak dalában, a tiszta levegőben,

Hinni a szóban, a segítő kézben,

Hinni szeretném, hogy van miben hinnem.

Magyar Kultúra Napja

Szeretettel köszöntöm a Herceghalmi Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanulóit a félév alkalmából rendezett kiállításon. Fantasztikus remekművek készültek , melyek egész évben csodálatos hátteret biztosítanak rendezvényeinknek. Az alkotások egyedisége, sokszínűsége mutatja a bele fektetett munkát, érzékiséget, a művészet iránti elkötelezettséget. Amikor végigsétálok iskolánk folyosóin mindig büszkeséggel és csodálattal nézem, hogy milyen fantasztikus remekművek keletkeznek. A legfontosabb, hogy művészetis diákjaink örömforrást találnak az alkotásban, élményt ad nekik azok elkészítése, és a produktum, mellyel büszkélkedhetnek magáért beszél.

Köszönöm képzőművészeti tanszakunk pedagógusainak, a nagyszerű munkát, törődést, gondoskodást, nevelést, tanítást. Ezt a varázslatot, mely méltó a Magyar Kultúra Napjának megnyitására. Gratulálok valamennyi alkotónak, tehetségpalántának, kívánok sok sikert, még több gyönyörű alkotást, kitartást, örömforrást további munkásságukhoz.

Hagyd, hogy téged is felfaljon a művészet!

Herceghalom, 2023. január 20.                                                                Horváthné Gacsályi Marianna

intézményvezető

Karácsonyi ünnepség

Diákjaink csodálatos műsorával zártuk a decembert. Iskolai Karácsonyi Ünnepségünk igazán megható, felemelő volt. Csizmadia Zsuzsa polgármester asszony köszöntötte a gyerekeket, pedagógusokat, átadta ajándékát: diákok sportszereket 1.6 millió forint értékben, diákönkormányzat elnöke 20.000 Ft-os ajándékutalványt, pedagógusok pénzjutalmat 3.650.000 Ft értékben, valamint aranyos karácsonyi manókat kaptak. Bárányos Mónika , alapítványunk elnöke társasjátékokat adományozott az osztályoknak. Köszönjük Etelka Németh – nak, a Szülői Szervezet elnökének az egész éves támogató közreműködését, az adományokat, az osztályok , szülők, karácsonyi ajándékát pedagógusainknak.

Minden támogatónak, együttműködőnek hálásan köszönjük!

Köszönöm pedagógusainknak a felkészítést, csodás perceket, gyerekekért végzett nagyszerű munkájukat!

Diákjaink, pedagógusaink nevében kívánok

Áldott, békés, Szent Karácsonyt Mindenkinek!

III. Adventi Gyertyagyújtási Ünnepség

  • 1.a osztály gyertyafénykeringő- Köszönöm a felkészítést Barta Viktória tanítónőnek.
  • Református Istentisztelet
  • HAMI Karácsonyi Koncert

Köszönjük a fantasztikus fotókat István Kristóf– nak!

Egészségnap

Egészségnap- projektnap. Fontos számunkra diákjaink egészségtudatossága. Ezen a napon valamennyi állomáson ismereteiket bővítik a témában, játékos feladatokat oldanak meg, foglalkozásokon tapasztalják, hogy a legfontosabb az egészség: védőnői tájékoztatás, ökotakarítás, zöldség-gyümölcsszobrászat, sport, plakátok, cukiságok boltja, újrahasznosított tárgyak, balesetvédelem, gyógynövények, teakóstolás. Köszönöm meghívott előadóinknak: Molnár Laura, egyetemi hallgató , Nagyné Dévényi Judit, védőnőnek az előadásokat, pedagógusainknak a koordinálást, szülőknek az előzetes feladatokban részvételt, Andrea Tauber tanárnőnek a projektnap megszervezését! A program Herceghalom Gyermekeiért Közhasznú Alapítvány támogatásával valósult meg.

Fókuszban az EGÉSZSÉG!

Kukorica-bál

Kukorica-bál: morzsolás, csutkajenga, kézműveskedés, kukoricán térdeplés, puliszka-kóstolás, tombolasorsolás, henna-festés, csillámtetkó, finom falatok, bál.

Köszönjük a Szülői Szervezetnek, a szülőknek, a büfé megrendezését: sok-sok szendvicset, süteményt, finomságokat, köszönjük a rengeteg felajánlást, tombolatárgyakat, sok-sok segítséget. Köszönöm kollégáimnak, a program szervezését, helytállást minden területen. Köszönöm a diákönkormányzatnak, a 8-os diákoknak a program megrendezését. Sikeres program, vidám gyerekek, elégedett pedagógusok, kedves szülők.

Rajzfilmünnep

IX. Országos Rajzfilmünnep

Eredményhirdetés, díjátadó. A zsűri elnöke: Gyarmathy Ildikó rajzfilmes, illusztrátor, aki sok magyar (pl. Dargay Attila, Jankovics Marcell) rajzfilmben közreműködött ( pl. Vuk, Pom-pom) és sok mesekönyvet, kiadványt is illusztrált.

Gratulálok diákjainknak eredményes részvételéhez, köszönöm pedagógusainknak a felkészítést.

Márton napi sokadalom

Márton napi sokadalom.

Szuper hangulat, lámpás felvonulás, előadás, tökfaragás, táncház, libazsíros kenyér, finomságok, szuper szervezés. Köszönjük mindenkinek aki részt vett, eljött, velünk tartott.

Köszönöm a fellépő diákoknak – 8-os németes tanulóinknak: Kükedi Liliana, Zolnai Viola, Kallós Gergely, Vajda Zalán, és néptáncos növendékeinknek, valamint felkészítő tanáraiknak: Schmidt-Vanpée Bernadettnek és Mayer Orsolya-nak.

Hálás köszönetem a Szülői Szervezetnek a szervezését, dekorálásért, vendéglátásért, kitűnő hangulatért.

Ismét jó volt együtt lenni.

HAMI Őszi Koncert

Október 23.

1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója

„Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta „Elég volt” – írta Márai Sándor.

Tisztelt Ünneplők! Akkor – 66 évvel ezelőtt – 1956. október 23-án meghasadt az égbolt e hazában, mert mindenkinek mindenből elege lett. 66 évvel ezelőtt egy kicsi, sokat szenvedett nemzet adott értelmet és jelentőséget az egyik legnagyobb isteni és emberi adomány, a Szabadság igazságosságának.

„Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

Köszönjük az Ünnepi műsort a 7.b. osztályos tanulóknak, felkészítő tanáruk: Furikné Kiss Mónika, az énekkarnak a közreműködést, felkészítő tanáruk: Hajdu Kornélia.

Őszi ÖKONAP

Sikeres Őszi Ökonap. Ismét együtt: gyerekek, szülők , pedagógusok, hogy diákjaink környezetét szebbé varázsoljuk. A sok szorgos kéznek köszönhetően gyönyörű lett iskolaudvarunk. Köszönjük Alapítványunk, Önkormányzatunk, Szülői Szervezetünk aktív közreműködését, anyagi támogatását. Jó hangulat, szép idő, az elmaradhatatlan zsíros kenyér-hagymával, …és az eredmény önmagáért beszél. Köszönöm mindenkinek aki itt volt, segített, alkotott. 🤗❤💚🍂🍁

Gesztenyés napok

A Gesztenyés napok- projekthéten diákjaink a Minden, ami gesztenye! – felhívásra változatos programokon vesznek részt: gesztenyeszüret, gesztenyés kupa, csodálatos

alkotások, ajtódíszek készülnek gesztenyéből. 🤗🤎🌰

Október 6.- Nemzeti Gyásznap

Iskolánk tanulói méltó módon emlékeztek az Aradi vértanúkra.

Őszi forgatag

Itt van az ősz, itt van újra: projektek, Állatok világnapja, őszi dekorációk, Zene Világnapja.

Magyar Népmese Napja

” A mese örök, mindegy, hogy mi a technikai körítés. Mindegy, hogy a gyerek számítógépezik, mert a kíváncsiság, ami gyerekké teszi az megmarad.” – Csukás István

A mai napon a kicsiknek olvastak mesét nagyok- testvér-osztálybeli diákjaink, tanítóink. Gyerekek népviseletbe jöttek, így tisztelegtek a nagy meseíró – Benedek Elek- születésének napján.

Köszönjük a program szervezését – Furikné Kiss Mónika magyar tanárnőnek.

Zánka- Őszi Erzsébet-tábor

Zánkai Erzsébet-táborban iskolánk 240 tanulója. Csodás programok, élmények, közösségformálás, együtt, a “Kirándul az iskola”- programunk keretében. Köszönjük a program finanszírozását a Herceghalom Gyermekeiért Közhasznú Alapítványnak.

Tanévnyitó Ünnepség

Ismét élet zengi be az iskolát!

Sikerekben gazdag új tanévet kívánok!

Gólyanap

Leendő elsős tanulóink ezen a napon megismerkednek tanítóikkal, vidám, játékos foglalkozásokon vesznek részt.