Tanévnyitó ünnepi beszéd 2021/2022

Kedves Gyerekek, Kedves Szülők, Kollégáim, Vendégeink!

Őszinte szeretettel köszöntöm tanévnyitó ünnepélyünkön megjelent vendégeinket! Külön köszöntöm meghívott vendégeinket:
Csizmadia Zsuzsát Herceghalom Község Polgármesterét, Bárányos Mónikát- Herceghalom Gyermekeiért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának
elnökét és Varga-Tóth Csabát- Herceghalmi Csicsergő Óvoda vezetőjét.

Tisztelt Ünneplő közösség!

A mai nappal ismét feltárul előttünk az ismeretek birodalma, iskolánk kapuja nyitva áll, és végre újra élet zengi be az iskolát. A tanévet hagyományos formában kezdjük és csak remélni tudjuk, hogy a tanítás a tanév végéig megszokott keretek között folyhat. A tanévkezdés mindig mozgalmas, izgalmas, várakozással és új kihívásokkal teli időszak, az idei 118. tanévet is tartalmaz kihívásokat, feladatokat számunkra .

Büszkeséggel tölt el, hogy 301 tanuló, köztük 45 első osztályos, kezdi meg tanulmányait a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. 13 osztállyal kezdjük a tanévet, benne 5 évfolyamon párhuzamos osztályokkal. Jelenleg minden tantermünk elfoglalt, birtokba vettük az iskolabővítésből létrejött két új tantermet is, két osztályunk szükségteremben tanul. Nincs több szabad férőhelyünk. A további bővítés elengedhetetetlen, hogy a későbbiekben is tudjuk biztosítani a helyi lakosok gyermekeinek oktatását-nevelését.

Továbbá a művészeti iskolánk teremszükséglete sem megoldott. A tárgyalások, tervezések elkezdődtek. A megvalósítás elkezdése ennek a tanévnek a kiemelt feladata.

Kedves Első osztályosok!
Ez a nap elsősorban rólatok szól, a ti ünnepetek: Vidám gesztenyés dallal léptetek át a gesztenyekapun és a mai napon végre iskolás diákokká váltok.
Ez a nap egy új fejezet kezdete az életetekben, most valami megváltozik, már nem óvodásként, hanem herceghalmi iskolásként élitek mindennapjaitokat. Köszönjük óvó nénitek, dajka nénik áldozatos munkáját. Ők elindítottak, elkísértek titeket az iskolakezdés útján. Az iskolával kapcsolatban tele vagytok fantáziával, várakozással, izgalommal. Meglátjátok mennyi kincset rejteget magában az iskola világa: új ismeretek, új társak, új tanítók, új környezet vár rátok. Kívánom Nektek, hogy ebben a rengetegben érezzétek jól magatokat, élményekkel telve térjetek nap mint nap haza szüleitekhez.

Már jól ismeritek tanító néniteket:
1.a. osztály: Farkasné Bíró Klára, Fényesné Szabó Zsuzsanna,
1.b. osztály: Fehérváriné Tóth Bernadett, Aczél Ágnes, együtt játszottatok velük a Gólyanapon.
Ők fognak titeket kézen fogva vezetni a betűk és számok kincsesházában.

Most mi is szeretnénk titeket megismerni, ha halljátok a neveteket kérlek álljatok fel!
Most szeretném Nektek átadni a tudás fájának termését. A tudás fája itt áll az iskolánk előtt, egy 2003-ban ültetett, majd 2019-ben az iskolabővítés miatt átültetett diófa, amelynek termései most a tietek lesz. Kívánom Nektek, hogy nagyon sok hasznos tudással legyetek gazdagabbak iskolánkban. Szeretném átadni Nektek iskolánk nyakkendőjét, amellyel hivatalosan iskolapolgárrá fogadlak Titeket! (nyakkendők átadása)

Már hagyomány iskolánkban, hogy a Herceghalom Gyermekeiért Közhasznú Alapítvány iskolapólóval ajándékozza meg az első osztályosainkat. Most megkérem Alapítványunk elnökét, Bárányos Mónikát adja át az iskolapólókat az osztály képviselőinek.

Kedves Tanulóink!
Elteltek a nyári vakáció gondtalan napjai, eljött a frissítő ősz, új erővel kezditek a tanévet. Tudom már ti is nagyon vártátok az iskolát, nagyon sokan szinte egész nyáron az iskolában töltöttétek szabadidőtöket, valamilyen táborban. Mától birtokba veszitek az osztálytermeket, ismét barátokra találtok, élményekkel gazdagon vágtok neki az új év kihívásainak.

Kedves 5. osztályosok!
Ti már kirepültetek a tanítóitok szárnyai alól és mostantól felső tagozatos diákok lesztek. Ez egy új fejezet kezdete életetekben, új kihívások, új tantárgyak, új vagy megújult tanterem, új tanárok, új osztályfőnök. Köszöntöm 5. osztály osztályfőnökét Széchenyi Zoltán, aki már rutinos osztályfőnökként, sikeresen vezet titeket a felső tagozat útján. Új szerepben köszöntöm a 7.a osztály osztályfőnökét, Cserháti Andreát, akinek ti vagytok az első osztálya, és már nagyon vár Titeket. Innentől a tanulásé lesz a főszerep, mely az élet természetes része, úgy fogadjátok, mint örömteli felfedezésekkel járó dolgot. Kívánok Nektek eredményes és élményekben gazdag tanévet!

Külön köszöntöm azokat a gyerekeket, akiket most írattak be iskolánkba. Jenei Balázs, 2.a, Jenei Mátyás, 4. osztály, Megyesi Hanna, 3.a. Bízom abban, hogy sikerül hamar beilleszkednetek az osztályközösségbe, ehhez társaitoktól és tanáraitoktól is minden segítséget megkaptok. Érezzétek magatokat jól iskolánkban!

Kedves nyolcadikosok!
Iskolánk végzős diákjaiként Ti lesztek az alsóbb évfolyamok példaképei. Arra kérlek titeket, ennek jegyében töltsétek itt utolsó éveteket. Ti most a továbbtanulás, a felvételi előtt álltok. Mindent meg kell tennetek, hogy a legjobb eredményeket érjétek el. Kívánok Nektek a tanévhez sok erőt, kitartást és szép eredményeket!

Külön köszöntöm azokat a szülőket, akik most először állnak gyermekükért aggódva, féltve iskolába lépésük küszöbén. Bízzanak bennünk, tanítókban, tanárokban, hogy jó döntés volt, hogy ránk bízták gyermeküket. Segíteni akaró barátokat lássanak pedagógusainkban, mert közös a célunk, s abban is közösek vagyunk, hogy szeretjük a gyerekeket, és nekik a legjobbat akarjuk.

Köszönjük az Önkormányzat támogatását, mellyel a megkezdett önként vállalt feladatokat, tevékenységeket ebben a tanévben is biztosítani tudjuk tanulóinknak:

  • támogatják az állam által biztosított ingyenes tankönyveken túl kiegészítő könyvek vásárlását,
  • művészeti oktatás támogatásával nagyban hozzájárulnak az intézményi tehetséggondozáshoz: Biztosítják számunkra a művészeti képzés taneszközeit, és segítenek a művészeti képzés helyszíneinek biztosításában is.
  • támogatták az iskolai nyakkendő megvásárlását
  • nyári napközis táborok szervezésével lehetővé tették a tanulók szabadidejének hasznos eltöltését, nem kis terhet levéve a dolgozó, gyermeküket elhelyezni nem tudó szülők válláról.


Őszinte köszönetet mondok kollégáimnak, akik nyitottan az új kihívásokra, felkészülten a digitális oktatásra történő zökkenőmentes átállásra, a gyermekek érdekeit mindig szem előtt tartva, személyes példamutatással nevelik a rájuk bízott gyerekeket.

Külön köszöntöm új kollégákat : Illyés Andreát, 2.b osztályban fog tanítani , Gémes Anetta, rajz tanár, művészeti iskolában: Hajdú Kornélia , szolfézs, zongora, Takács Dorka, fuvola. Kívánok Nektek sikeres együttműködést, élményeket, és kívánom, hogy érezzétek magatokat jól kis közösségünkben.

Kedves Kollégák!
Bármit is hozzon nekünk ez a tanév, hiszem hogy együtt sikerülni fog megfelelni az előttünk álló kihívásoknak.
Kitűzött céljaink a tanévben:

  • Munkatervünknek megfelelő sikeres, hagyományos tanév zárása
  • A tavalyi tanévben elnyert Akkreditált kiváló Tehetségpont elvárásainak való megfelelés, tehetséggondozó programunk kibővítése, folytatása
  • A mpst elnyert Élménysuli címmel járó Komplex Alapprogram módszereinek alkalmazása tanórákon és tanórán kívüli tevékenységeinkben.
  • Az immár 5. évét kezdő Alapfokú Művészeti Iskolánkban a sikeres művészeti nevelést – oktatást folytatni. Szeretnénk az iskolabővítésnek köszönhetően a tetőtér beépítésével, a művészeti iskolának méltó helyszínt biztosítani.
  • Iskolánk honlapjának megújítása, folyamatos tartalomfrissítés, 21. századnak megfelelő tartalom és formavilág, mely mától elérhető a hehaiskola.hu címen
  • Pályázás a HITECH-suli címre, Okostanterem kialakítására.

A nyári festési, felújítási, fertőtlenítési, nagytakarítási munkálatok befejeződtek, megérkeztek a tankönyvek, új bútorok. Minden készen áll a fogadásotokra. A megújult környezetben örömteli lesz újra együtt tanulni és tanítani egyaránt. Arra kérlek titeket gyerekek, hogy óvjátok az iskola épületét, bútorait, eszközeit, hogy továbbra is ilyen szép környezetbe járhassatok. A korábban kialakított intézkedési protokoll, kisebb változtatásokkal, járványügyi helyzetre aktualizálva ebben a tanévben is mindannyiunk egészségének megóvását szolgálja. Ennek betartása minden tanulóra, szülőre, pedagógusra nézve kötelező.
Minden tanuló a mai napon részletes felvilágosításban részesül a betartandó szabályokról. A protokollt közzétesszük iskolánk honlapján is.
Tegyünk meg együtt minden tőlünk telhetőt azért, hogy az előttünk álló tanév az elsajátított tudás mellett, biztonságos körülmények között, mindenki számára megnyugtató módon folyjon.

“ Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája. “

Ezekkel, a gondolatokkal vezérelve a 2021/2022-es tanévet megnyitom!

Tanévnyitó ünnepi beszéd 2021/2022